Првиот турски автомобил на улиците на крајот на 2022 година

Првиот турски автомобил на улиците на крајот на 2022 година

Истанбул, 7. октомври 2021 (ИНПРЕС) – Процесот на тестирање на прототипот на првиот турски автомобил TOGG напредува според планот.

Раководството на TOGG на својот Твитер профил објави дека се извршени аеродинамични и аероакустични тестови на возилото.

– Процесите на тестирање на прототип за нашето возило напредуваат според планот. Денес беа извршени сите аеродинамички и аероакустични тестови на TOGG “, се наведува во пораката, објавена до фотографија од првиот турски автомобил TOGG.

Првиот сериски автомобил ќе излезе од патеката во последниот квартал од 2022 година.

Image

Годишниот проектиран производствен капацитет ќе биде 175.000 возила, за што ќе бидат ангажирани 4.300 работници.

На почетокот на производството, домашниот удел ќе изнесува 51 процент, додека тој процент ќе достигне 68 проценти во 2025 година.

До 2030 година, се планира производство на електрични и сродни пет различни модели на автомобили. (Крај)

извор: Локално фото: Türkiye’nin Otomobili