МЗ: Почетокот на учебната година ќе зависи од епидемиолошката состојба во државата

МЗ: Почетокот на учебната година ќе зависи од епидемиолошката состојба во државата

Скопје, 11. јануари 2022 (ИНПРЕС) – Членовите на Комисијата за заразни болести на денешниот состанок дискутираа за повеќе предлог мерки, за кои дополнително ќе се донесат одлуки и заклучоци, информираат од министерството за здравство.

На Комисијата се разгледуваше предлогот за скратување на времето на изолација на позитивни од тестирани на SARS-CoV-2 кои се асимптоматски случаи. За овој предлог членовите ќе донесат одлука по дополнителна обемна дискусија која ќе следи во наредните денови.

На денешниот состанок Комисијата за заразни болести ја разгледуваше и евентуалната можност за промена на почетокот на второто полугодие од учебната 2021/2022 година.

Одлуката по овој предлог ќе биде донесена непосредно пред почетокот на второто полугодие, бидејќи клучно ќе биде каква е епидемилошката состојба во државата.

Одлуката за почетокот на второто полугодие од учебната година ќе биде усогласена и со Министерството за образование и наука. (Крај)

извор: Министерство за здравство фото: архива