Комисија за заразни болести: Зголемување на бројот на позитивни случаи на COVID-19 во однос од минатата недела за 65.8%

Скопје, 29. јуни 2022 (ИНПРЕС) – Комисијата за заразни болести на денешниот состанок констатираше дека има зголемување на бројот на позитивни случаи на COVID-19 во однос од минатата недела, и тоа зголемувањето изнесува 65.8%.

Воедно, констатирано е дека нема зголемување на бројот на хоспитализации (во моментот се хоспитализирани 10 пациенти со Ковид) и нема зголемување на бројот на смртни случаи, информира Министерството за здравство.

– Согласно овие параметри и земајќи го предвид трендот на зголемување на позитивните случаи од Ковид во соседните држави и светот, потсетуваме на обврската за задолжително носење маски во здравствените установи, згрижувачките установи, аптеките и јавниот превоз. Дополнително, препорачуваме граѓаните да бидат совесни, да го заштитат сопственото и јавното здравје и да ги применуваат општите мерки за заштита, како што се: заштитна маска , одржување растојание и почесто миење раце, апелираат од ресорното министерство.

Комисијата за заразни болести внимателно ја следи состојбата и во зависност од промените ќе донесе соодветни препораки. (Крај)

извор: А1ОН фото: архива