МВР ќе ги брише од евиденцијата старите возила, регистарските таблички ќе ги одзема на трошок на сопственикот

МВР ќе ги брише од евиденцијата старите возила, регистарските таблички ќе ги одзема на трошок на сопственикот

Скопје, 1. јули 2022 (ИНПРЕС) – Согласно одредбите од Законот за возила сите оние кои се водат како сопственици на возила за коишто не ја продолжиле важноста на сообраќајната дозвола повеќе од две години, законски се должни да го одјават своето возило во Министерството за внатрешни работи, односно во регистрационото подрачје каде возилото се води во евиденција, информираат од МВР.

– Согласно пропишаните норми, сопственикот на возилото е должен да го одјави своето возило кај органот што го регистрирал доколку возилото е уништено, односно има статус на искористено возило, согласно прописите за заштита на животната средина; ако возилото е трајно изнесено надвор од територијата на Република Македонија; ако возилото се регистрира во странство поради преселба на сопственикот на возилото или од други причини. МВР упатува апел до граѓаните – сопственици на ваквата категорија на возила, најдоцна до 31.12.2022 година да ја извршат законската обврска за одјава на возилата, согласно законската процедура. Доколку сопственикот на возилото не го одјави своето возило, Министерството за внатрешни работи ќе го избрише од евиденцијата на регистрирани возила и ќе преземе мерки за одземање на регистарските таблички на трошок на сопственикот на возилото, стои во известувањето од МВР. (Крај)

извор: МВР фото: ИнПрес