Утревечер во Струга почнува шестиот „Drim Short Film Festival 2022“

Струга, 5. август 2022 (ИНПРЕС) – Утревечер во Струга почнува шестото издание на Фестивалот на краток филм „Drim Short 2022“, што до 9-ти август ќе се одржува на летната сцена на во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“.

Годинава фестивалот се одржува под мотото под мотото „Кула од вечности“. Публиката во Струга ќе има можност да погледне филмови во четирите натпреварувачки категории: студентска, регионална, интернационална и специјалната програма „Соочување со минатото“.

– За нас филмот претставува вечност, затоа што животот во филмот и животот на филмот немаат рок на траење. Оваа година би сакале да собереме повеќе вечности и од нив да направиме кула, грамадна, магична и несоборлива, кула чија основа започнува во моментот кога филмот го започнал својот живот на големото платно, а нејзиниот врв е некаде во бескрајот. Кула, која создава светови и рефлектира вредности. Кула што ја чува вечноста, каде што секој е добредојден да влезе и да почне да се качува по спиралните скали кои водат до бесмртноста, потенцира за Супер радио и InPress Лидија Мојсовска, филмски директор и продуцент.

Годинава новитет на фестивалот е VR програмата, која низ различни искуства ќе ни дозволи да влеземе во виртуелниот свет. Публиката ќе може да ужива во неколку холандски остварувања премиерно прикажувани на Венецискиот филмски фестивал со многу светски признанија.

Можно е да е слика од текст кој вели „Tower of Eternity DRIM SHORT FILM FESTIVAL 6-9 AUGUST 2022 CULTURAL CENTER, STRUGA“

На отворањето, промоција ќе има новата книга на македонската филмска критичарка Сунчица Уневска, потоа изложбата „Killing Culture” на Хрвоје Полан и дискусија на тема „Различни начини на раскажување приказни“.

Покрај вообичаената програма, ќе има и уште една натпреварувачка програма Darlings, чиј победник ќе биде избран од публиката, потоа гостинскa програма од Sarajevo Film Festival, како и специјални македонска програма, со единствена цел промоција на што повеќе македонски филмови и автори.

И годинава неизбежен дел ќе биде филмско-едукативниот дел од фестивалот, пропратен со мастер класови, дискусии и соработки.

Во рамки на фестивалот ќе се одржи и вториот дел од работилницата за краток филм, организирана во соработка со Башта Фест од Бајина Башта и Синема Филм Фестивал од Улцињ, како дел од новоформираната Балканската мрежа за кратки филмови од која од неодамна дел е и Drim Short Fim Festival.

Секако, ќе има и музичката ОФФ програма, за продолжување на филмските летни ноќи.

Комплетна фестивалска програма

Сабота 06.08.2022

18:00 VR experience corner @Letna Scena/Hangar

20:00 Promotion of the book “Ghost in the Shell” by Sunchica Unevska @Letna Scena

20:30 Official Opening Ceremony @Letna Scena

21:00 Competitive Program screenings

 • International Program
 • “North Pole” – Marija Apchevska (MK,RS 15’)
 • “Sideral” – Carlos Segundo (BR/FR, 15’)
 • Regional Program
 • “Tina’s Problem” – Radovan Petrovic (MK, 15’)
 • “Zero” – Lee Filipovski (RS, 15’)
 • “Penalty Shot” – Rok Bicek (HR, 15’)
 • Student Program
 • “When the Morning Dawns” – Karmen Obrdalj (BIH, 23’)
 • Dealing With The Past
 • “How Such An Annoying Drizzle Can Be Silent” – Jacob Werner (DE, 5’)
 • “Blind Spot” – Lotfi Achour (TN/FR, 14’)
 • Darlings
 • “Doubt” – Gokce Pehmarat (TR, 19’)

23:20 Q&A with the authors

00:00 After Party with Mirko Popov @lounge bar “Kingston”

Недела  07.08.2022

12:00 – 17:00 Vinyl Market @Pizzeria Prova (Zenska Plaza)

18:00 VR Experience Corner @Letna Scena/Hangar

18:30 – 19:30 Exhibition “Killing culture” by Hrvoje Polan @Memorial House of Brother Miladinovci

19:30 – 20:30 Discussion “Stories we tell – different forms of storytelling through the topic of dealing with the past” @Memorial House of Brother Miladinovci

21:00 Competitive program screenings @Letna Scena

 • International Program
 • “Techno, Mama” – Saulius Baradinskas (LT, 18’)
 • “The Water Murmurs” – Chen Jianying (CN, 15’)
 • Regional Program
 • “Summer Planning” – Aleksandru Mironescu (RO, 26’)
 • “Ordinary Elly” – Lavinija Sofronievska (MK, 16’)
 • Student Program
 • “Lust For Life” – Leona Jaric (MK, 4’)
 • “When Night Lost” – Asteris Tziolas (GR, 17’)
 • Dealing With The Past
 • “Mardhe” – Flaka Kokolli (XK, 4’)
 • “Empiric” – Iaona Turcan (RO, 15’)
 • Darlings
 • “Basket” – Dimitar Banov (MK, 13’)
 • “Break Free” – Ajdin Islami (MK, 17’)

23:30 Q&A with the authors

00:00 Music OFF Program Hausmeister @Letna Scena

Понеделник 08.08.2022

09.00-10.00 Morning meditation with Lida Sherafatmand @Letna Scena

18:00 VR experience corner @Letna Scena/Hangar

21:00 Competitive program screenings @Letna Scena

 • International Program
 • “Lemongrass Girl” – Pom Bunsermvicha (TH, 18’)
 • Regional Program
 • “Displaced” – Samir Karahoda (XK, 15’)
 • “Solo Mode” – Tamara Kotevska (MK, 30’)
 • Student Program
 • “Lamblike” – Jovan Dimoski (RS, 21’)
 • “Barley” – Andrija Mugosa (ME, 18’)
 • Dealing With The Past
 • “What Travellers Are Saying About Jornada Del Muerto” – Hope Tucker (US, 14’)
 • Darlings
 • “Sasheto With a Moving Camera” – Evgenia Taneva (BG, 23’)

23:20 Q&A with the authors

00:00 Music OFF Program Tome Rootboy & Chima @Letna Scena

Вторник 09.08.2022

18:00 VR Experience Corner @Letna Scena/Hangar

20:00 Closing ceremony @Letna Scena

20:30 Special MK program and Sarajevo Festival Guest program screenings @Letna Scena

 • MK Special Program
 • “I Am Here” – Stefan Bozinovski (MK, 22’)
 • “Under The Bridge” – Filip Lafazanovski (MK, 25’)
 • “Dance in Chaos” – Murat Zherka (MK, 16’)
 • “Bounty” – Sergej Sarcevski (MK, 14’)
 • Sarajevo Festival Guest Program
 • “Wait For Me” – Damir Markovina (HR, 42’)
 • “12 K Marx Street” – Irina Jordania (GE, 15’)
 • “When We Were Them” – Danis Tanovic, Damir Sagolj (BA, 15’)
 • “Sea By The River” – Sovran Nrecaj (XK/BA, 28’)

23:30 Q&A with the authors

00:00 Music OFF Program DJ Bobi & Sale @Letna Scena (Крај)

извор: ИнПрес фото: архива/ИнПрес