Писателот Ѓорѓе Матиќ ќе го промовира романот „Од никаде со љубов“ во Скопје

Писателот Ѓорѓе Матиќ ќе го промовира романот „Од никаде со љубов“ во Скопје

Скопје, 13. септември 2023 (ИНПРЕС) – СПОНА – Српскиот културно-информативен центар во Македонија во четврток, на 14-ти септември, во Конференциската сала на Јавна соба (Public Room), со почеток во 19:00 часот, организира промоција на романот на Ѓорѓе Матиќ – „Од никаде со љубов“.

Со присуство на авторот, за неговото творештво на промоцијата ќе зборува професорката Елизабета Шелева, а модератор на настанот ќе биде новинарот Иван Беќковиќ.

Еден од водечките регионални писатели, публицисти, преведувачи… на нашето време, извонредниот Ѓорѓе Матиќ за првпат ќе се претстави во Скопје. Роден е во Загреб во 1970 година, во 1991 година замина во Италија, а потоа во Холандија, а по речиси три децении живот во егзил, сега живее во Пореч.

Во богатиот литерарен опус на Ѓорѓе Матиќ, освен споменатиот роман „Од никаде со љубов“, се и стихозбирките „Друг звук“ и „Шифрирано, биографија – нови и избрани песни“, како и есеите за музика „Тајни врски“ и збирка есеи за српската култура „Историја и современици“.

Значаен податок во професионалната биографија на Матиќ е и „Лексиконот на ЈУ митологијата“, кој тој го уредувал и каде беше коавтор.

Ѓорѓе Матиќ во овој период е член на редакцијата на загрепското списание „Просвјета“ и соработник на магазинот ОКО на Радио Телевизија на Србија.

извор: ИнПрес фото: Драган Мујан