ЦЈЗ Охрид: Се нормализира состојбата со квалитетот на водата за пиење од градската водоводна мрежа во Струга

ЦЈЗ Охрид: Се нормализира состојбата со квалитетот на водата за пиење од градската водоводна мрежа во Струга

Струга/Охрид, 7. ноември 2023 (ИНПРЕС) – Состојбата со квалитетот на водата за пиење од градската водоводна мрежа во Струга, во однос на параметарот матност, постепено се нормализира, информираат од Центарот за јавно здравје Охрид.

Додаваат дека денешните првични физичко-хемиски анализи на водата за пиење од Градскиот водовод во Струга, вклучително и за параметарот матност, покажуваат вредности кои се во границите на законски дозволените/пропишаните.

Во тек е и микробиолошката анализа на земените примероци на вода, по што, конечните резултати од комплетната физичко-хемиска и микробиолошка анализа на примероците на вода за пиење од градската водоводна мрежа во Струга, ќе бидат испратени до соодветните, надлежни инспекциски органи за натамошно постапување. (Крај)

извор: ИнПрес фото: архива