Демири: Насилството врз здравствени работници е недозволиво, тоа претставува закана за грижата за пациентите

Демири: Насилството врз здравствени работници е недозволиво, тоа претставува закана за грижата за пациентите

Скопје, 12. март 2024 (ИНПРЕС) – Министерот за здравство д-р Илир Демири на денешниот Европски ден за подигнување на свеста против насилството врз здравствените работници, 12. март потенцира дека насилство врз здравствен работник е недозволиво и казниво со закон.

– Здравствените работници мора да се чувствуваат безбедно на своето работно место за да може да ни овозможат здравствена грижа и нега. Податоците на Лекарската комора говорат дека 78% од докторите пријавиле дека биле изложени на некаков вид насилство на работното место, а 80% биле изложени на вербално насилство. Ова е фрапантен податок што покажува во какво општество живееме. Во општеството мора да има нула толеранција за насилство врз здравствени работници, затоа што насилството врз лекарите претставува и закана за грижата за пациентите, вели Демири.

Како што вели, минатата година се направија измени на Кривичниот законик, со што насилството врз здравствен работник при вршење на професионални работни задачи е насилство кон службено лице и претставува кривично дело за кое е предвидена казна затвор.

– Важно е да се истакне дека лекарската комора прибира податоци за нападите врз лекарите за да може активно да го следи постапувањето на надлежните институции, но и за да предлага мерки и политики за сузбивање на насилството во здравството. Единствен начин на кој комората може да прибира податоци е доколку лекарите по пријавувањето во полиција за инцидентот ја информираат и комората. Пријавете насилство врз лекари на официјална веб-страница на Лекарската комора: www.lkm.org.mk, рече Демири. (Крај)

извор: Опсервер фото: архива