Од денес во Србија со задолжителни ПСР тестови

Од денес во Србија со задолжителни ПСР тестови

Скопје, 15. август 2020 (ИНПРЕС) – Од денес, 15-ти август, Србија воведува задолжителни ПСР тестови за македонските државјани.

Министерството за внатрешни работи ги информира граѓаните на Република Македонија дека на предлог на институтот за здравје, српската влада донесе одлука со која за граѓаните на четири соседни земји меѓу кои: Република Македонија, Хрватска, Романија и Бугарија ќе им биде потребен ПСР тест за влез во Република Србија. Одлуката за државјаните на овие четири земји меѓу кои и Република Македонија ќе започне да важи од денес, сабота, 15-ти август, а тестот не треба да биде постар од 48 часа. За деца до 12 годишна возраст не е потребен ПСР тест.

Со оваа одлука нема да бидат опфатени професионалните возачи, но истите за 12 часа мора да транзитираат низ територијата на Република Србија од еден премин до друг. (Крај)

извор: МВР фото: архива