ЦЈЗ Охрид: Од 5. до 11. декември во Охрид COVID-19 e дијагностициран кај 229 лица, активни се 576 случаи, починаа 8 и оздравеа 221 лица

ЦЈЗ Охрид: Од 5. до 11. декември во Охрид COVID-19 e дијагностициран кај 229 лица, активни се 576 случаи, починаа 8 и оздравеа 221 лица

Охрид, 12. декември 2020 (ИНПРЕС) – Во интерес на правовремено и точно информирање на населението кое живее на подрачјето на општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, во кои делува, од охридскиот Центар за јавно здравје објавуваат Билтен со податоци, информации и препораки за справувањето со вирусот COVID-19 на неделна основа.

Податоци за периодот од 5-ти до 11-ти декември 2020 година:

– Материјали (брис грло и нос) за тестирање на присуство на COVID-19 земени се од вкупно 219 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа и анализирани се во лабораториите на Институтот за јавно здравје Скопје
– Од вкупно земените материјали, 99 се земени по епидемиолошки индикации (лица кои исполнуваат критериуми за дефиниција на случај), а 120 материјали зе земени при тестирањето со упат од матичен лекар „Мој термин“
– Од вкупно тестираните примероци во сите лаборатории во РМ во овој период, лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 427 лица и тоа кај 229 лица од општина Охрид, кај 146 лица од општина Струга и кај 52 лица од општина Дебар.
– Во овој период оздравени се 221 лица од Охрид, 176 лице од Струга и 26 лица од Дебар.
– Во овој период починати се 8 лица од Охрид, 12 лица од општина Струга и 1 лице од Дебар.
– Активни случаи на 04.12.2020 година во Охрид се 576, во Струга 462, а во Дебар 157.

Image may contain: text that says 'епидемиа/ пандемила COVID-19 PSAJABHO охрид центар период 05 дек. 2020 општина PHI Center здраве охрид Shendetit Health Ohrid тестирани во из лаб. охрид, дебрца оздравени 86 Covid-19 позитивни (сителаб.) 229 струга, вевчани 221 82 починати активни случаи 04.12.2020 576 8 146 176 дебар,центар.жупа 51 12 52 вкупно 462 26 219 427 157 423 21 период од.почеток.на епидемиа.до.11.12.2020 општина 1195 тестирани из лаб. охрид, дебрца оздравени Covid-19 позитивни (сите 1986 3727 починати струга, вевчани 1399 2395 66 1741 дебар, центар.жупа 1216 1532 109 вкупно 543 370 7654 22 4270 2985 197'

Од почетокот на епидемијата до 11-ти декември 2020:

-лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 4270 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, од кои кај 1986 лица во општина Охрид и Дебрца, 1741 лица во општина Струга и Вевчани и 543 лица во општина Дебар и Центар Жупа.
-оздравени пациенти од Охрид се 1399, од Струга се 1216, а од Дебар и Центар Жупа се 370 пациенти
-од општина Охрид и Дебрца има 66 починати пациенти, од општина Струга се починати 109, а од Дебар и Центар Жупа се починати 22 лица.

Коронавирусот во овој период е широко распространет, во локална трансмисија и со засилена активност. Го пренесуваат луѓето кои не се придржуваат кон мерките и препораките за заштита од COVID-19. Во овој момент, единствен начин да се спречи инфекцијата и ширењето на вирусот е строго придржување и примена на превентивните мерки за заштита од COVID-19:

– правилна употреба на заштитна маска
– одржување на социјално-физичка дистанца на растојание не помало од 2 метри
– избегнување на јавни собири и групирања и сведување на бројот на контакти на минимум
– често миење/дезинфекција на рацете

Бидете одговорни, порачуваат од охридскиот Центар за јавно здравје. (Крај)

извор: ЦЈЗ Охрид фото: ИнПрес