Денес нé чека спектакл на небото: После 800 години ќе ја видиме „Божиќната ѕвезда“

Денес нé чека спектакл на небото: После 800 години ќе ја видиме „Божиќната ѕвезда“

Скопје, 21. декември 2020 (ИНПРЕС) – Денеска на небото ќе се појави „Божиќната sвезда“, феномен што не е виден веќе 800 години. Така се нарекува заради својот изглед, но „божиќната ѕвезда“ всушност не е sвезда, туку феномен предизвикан од спојот на Сатурн и Јупитер.

– На небото на 21 декември 2020 година, на зимската краткоденица, ќе има блиска средба со планетарни пропорции што не се случило од 1623. година. Имено, ќе има ретка многу блиска врска на Јупитер и Сатурн и Јупитер и Сатурн на небото навидум ќе се најдат во истата точка одделени еден од друг со само 0,1° (1/10 степен)“, објасниле од Хрватското астрономско здружение.

Терминот сврзник потекнува од латинскиот збор coniunctio = врска и означува распоред на две небесни тела кога, видени од Земјата, ќе се приближат едни на други на најмало растојание. Во овој случај за кој зборуваме, станува збор за Јупитер и Сатурн.

– Јупитер и Сатурн во реалноста нема да бидат воопшто близу, туку оддалечени милиони километри, но од наша перспектива, гледајќи од Земјата, тие ќе се усогласат и навидум ќе се приближат едни до други на небото, коментираат стручњаците.

Тие исто така објасниле зошто оваа конјукција е посебна.

– Толку блиско приближување меѓу Јупитер и Сатурн е многу ретко и можеме слободно да кажеме дека некои генерации никогаш нема да го доживеат. Како што веќе рековме, последниот таков спој се случил во 1623 година и тогаш никој не можел да го види овој феномен бидејќи Јупитер и Сатурн биле премногу блиску до правецот на Сонцето. Последниот таков близок спој што беше лесно видлив се случи на 4 март 1226 година. Грубо кажано, толку голема врска се повторува на секои 800 години или повеќе“, велат стручњаците.

Откриле каде и кога да се види големиот спој на Јупитер и Сатурн.

– Сонцето на 21 декември заоѓа околу 16:25 часот, а Јупитер и Сатурн ќе бидат на небото ниско на југозапад, така што најдобро време за набудување на овој феномен ќе биде од 16:30 до околу 18 часот, со оглед на тоа Јупитер и Сатурн заоѓаат околу 18:45 часот Гледано со голо око, овој феномен ќе изгледа скоро како Јупитер и Сатурн да се споиле, додека преку двоглед или телескоп Јупитер и Сатурн ќе можат да се набљудуваат во истото видно поле. ќе биде можно да се видат четирите најголеми месечинини на Јупитер, Ло, Европа, Ганимед и Калисто и најголемата месечина на Сатурн, Титан“, дополнуваат.

Во наши простори конјукција на планети можете да видите ако е ведро на југозапад секоја вечер од 16:30 часот до некаде околу 18:00 часот кога и заоѓаат. На пример ако сте на плоштад кај камен мост се гледаат некаде над крстот на Водно, велат на Фејбук страната на Скопското астрономско друштво. (Крај)

извор: Екран фото: архива