МЗ: Нема изедначување на цените помегу странските државјани и осигурените државјани на Македонија, туку изедначување на цените за приватни здравствени услуги

МЗ: Нема изедначување на цените помегу странските државјани и осигурените државјани на Македонија, туку изедначување на цените за приватни здравствени услуги

Скопје, 9. јуни 2023 (ИНПРЕС) – Не станува збор за изедначување на цените помеѓу странските државјани и државјаните на Република Македонија, туку изедначувањето е со приватните пациенти кои не се здравствено осигурени, односно кои не плаќаат здравствено осигурување, велат преку соопштение од Министерството за здравство.

Објаснуваат дека македонските државјани кои немаат здравствено осигурување ќе плаќаат иста цена со странците, бидејќи се работи за приватна услуга. Тоа значи дека граѓаните кои плаќаат здравствено осигурање во никој случај нема да бидат на било каков начин во подредена состојба да им го плаќаат данокот на странците, државјаните секако партиципација ќе си плаќаат, односно ќе плаќаат поевтино.Потенцираат дека воопшто не станува збор за изедначување на цените.

– Оттука, за овие промени не се потребни никакви промени во законот, бидејќи дел од клиниките и институтите веќе имаа изедначени ценовници односно еден ценовник за приватни здравствени услуги.
Со оваа промена на странските државјани се дава право на избор помеѓу јавните и приватните установи, со тоа што се промовира јавното здравство како една достапна ефикасна здравствена услуга во нашата држава конкурентна на пазарот на трудот. Иста е ценатa. Македонските државјани кои што немаат здравствено осигурување ќе плаќаат иста цена со странците, бидејќи се работи за приватна услуга. Тоа значи дека граѓаните кои плаќаат здравствено осигурање во никој случај нема да бидат на било каков начин во подредена состојба да им го плаќаат данокот на странците, државјаните секако партиципација ќе си плаќаат, односно ќе плаќаат поевтино. Ова и порано функционирало во некои државни клиники, а сега со ова се продолжува иницијативата и за во другите клиники, стои во соопштението.

Во врска со ценовникот за давање на здравствени услуги на странци, од ресорното министерство велат дека до сите универзитетски клиники и институти е доставен допис за усогласување на ценовниците за приватни здравствени услуги на странците со граѓаните на Македонија кои се неосигурани и плаќаат приватно. (Крај)

извор: ИнПрес фото: архива